Nyengaerde Maakproject

Voor alle creatievelingen en kunstenaars, of ze nu groot of klein talent hebben, bestaat het Nyengaerde Maakproject. We nodigen iedereen van harte uit om een impressie te creëren van het huis of de tuin Nyengaerde, en daarmee de geschiedenis van deze unieke locatie vast te leggen.

Wie?
Iedereen die het leuk vindt om iets te maken. Ben je jong of oud, een professional of hobbyist, heb je ervaring of juist niet: iedereen is welkom. En alles mag: boetseren, schilderen, tekenen, fotografie en videografie of verras iedereen met een nieuwe techniek.

Wat?
Je maakt een impressie of vertaling van iets uit het huis of de tuin bij de Nyengaerde. Denk aan een aquarel van de bloeiende rododendron, een tekening van de voorgevel, of een timelapse van de monumentale bomen. Hier vind je de setting en de inspiratie, jij kiest de techniek en de uitwerking.

Waar?
Je bent harte welkom om op een zelfgekozen dag of tijdstip in de tuin te komen werken. Wil je een impressie van de binnenkant van het huis maken? Maak dan een afspraak via info@nyengaerde.nl.

Wanneer?
Het Nyengaerde Maakproject is een langlopend meerjarenproject waarbij we jaarlijks een selectie van gemaakt werk exposeren. Doorlopend kun je komen creëren: tijdens verschillende evenementen bieden we je basismateriaal aan zoals papier, potloden, verf en klei. Verder nodigen we je ook uit je eigen materiaal mee te nemen.

Het maakproject is gestart tijdens het tuinevenement op 10 juni 2023. Op deze dag hebben we verschillende mensen in de tuin creatief bezig gezien. Gedurende het hele jaar kun je nogmaals langskomen, bijvoorbeeld als je nog niet klaar was of als je graag op een rustiger moment of tijdens een ander jaargetijde iets wilt maken. In overleg is er van alles mogelijk.

Op 4 en 5 mei 2024 om 14:00 zijn de eerstvolgende kennismakings- en informatiebijeenkomsten te Nyengaerde in Dwingeloo. Je bent van harte welkom om aan te schuiven, ook samen met andere geïnteresseerden. We vertellen dan meer over het Nyengaerde Maakproject, de tentoonstelling ‘Nyengearde I’ in september en we stellen dan alle bij ons bekende informatie over het huis en de tuin beschikbaar. Natuurlijk is er op beide dagen ruime gelegenheid om het huis en de tuin verder te verkennen ten behoeve van de te maken kunstwerken.  

Leuk om te combineren: het is in het weekend van 4 en 5 mei van 11:00-17:00 ook Kunstroute Dwingeloo: een route van zo’n 5 km waarbij door kunstenaars verschillende vormen van kunst getoond wordt zoals; schilderijen, foto’s, glaskunst, beelden, keramiek en textielkunst. De Kunstroute biedt de gelegenheid kennis te maken met de kunstenaars, veelal in hun eigen ateliers (http://www.atelierroutedwingeloo.nl/). 

En op zondag 5 mei organiseren we vanuit Nyengearde een vrijheidsmaaltijd in het kader van het vieren van de vrijheid (https://nyengaerde.nl/agenda/). Dus als je dan eerder al even een soepje wilt komen eten kan dat ook. 

Waarom?
Je bent enthousiast om deel te nemen aan dit project vanwege je passie voor creativiteit en de inspiratie die je vindt in Nyengaerde. Door deel te nemen, word je een passagier in de tijd en duik je in de rijke geschiedenis van Nyengaerde. De stichting is opgericht met als doel de band tussen kunst, cultuur en het platteland te versterken. Door op jouw eigen creatieve wijze Nyengaerde vast te leggen, draag je bij aan het levendig maken van haar geschiedenis. Het is mogelijk om jouw werk aan de stichting te schenken, maar een foto van je werk voor het archief is ook van onschatbare waarde.

Tentoonstelling: Nyengaerde I

Op 13, 14 en 15 september 2024 organiseren we ‘Nyengaerde I’. In deze tentoonstelling is voor de eerste keer een selectie van het Nyengaerde Maakproject te zien. Wie graag meedoet met een eigen bijdrage kan zich aanmelden voor 1 juli 2024. Meer informatie, aanmelden en vragen via info@nyengaerde.nl.

Bekijk het overzicht van de impressies tot zover

Een tekening van het vooraanzicht van de Nyengaerde te Dwingeloo gemaakt door Linda Sinnige